Uppdaterat 141211

Aktuellt/program

2015

2014

Uppdaterat 150203

Hem

Vad har vi gjort under året? Här kan du läsa om det.

Vi fyller på med nya saker vartefter.

Var syns vi härnäst? Håll utkik på hemsidan och på vår Facebooksida "Hästkraft Fjärdhundra".

Här kan du se vad vi gjorde 2012.

Kommande uppdrag och turer

                         Bild från Drömparken vid en parktur 2012.

Utförda uppdrag (och andra viktigare händelser)

Juldagen

Apropå traditioner....

Hos Björn Larsson och Sara Porjebäck i Ulunda var det öppet hus på juldagen. I år utan släde, men väl med Grimm och vagn på plats. Regn till en början, men med en presenning över de åkande var det många som passade på att ta en tur runt byn.

Lika trevligt som förra året, och vi är bokade till nästa juldag igen!

Heby Lucia

Det är mycket som börjar bli tradition nu, och för andra året i rad fick vi förtroendet att köra Heby lucia och hennes tärnor.

Vi började med att skjutsa Heby-bor en sväng under ett par timmar, för att sedan ta luciaföljet på en tur runt samhället.

Snö var det och på det viset stämningsfullt, men det som kom ner under dagen var mera blött än vitt.

Julmarknad i Enköping helgen 1:a advent.

För tredje året i rad kör vi på julmarknaden i Enköping. I år lyste snön med sin frånvaro, men belysning på torget och många varma möten gjorde helgen mycket trevlig för oss.

Det var även i år Upplevelseförvaltningen och Sparbanken i Enköping som bjöd på åkturer med häst och vagn.

Höstmarknad vid Kromsta lantbod 26 oktober.

Lotta, Grimm och Ellinor var med på Kromstas höstmarknad. Förra året var Grimm och Ellinor där ensamma, men i år hjälptes vi åt. Många ville åka, och evenemanget var välbesökt. Många av utställarna sålde slut på sina produkter långt innan stängningsdags.

Fjärdhundralands höstglöd

Första gången vi i Fjärdhundraland hade ett gemensamt arrangemang i samband med Höstglöd fanns vi på plats vid Lundellska galleriet den 13 oktober. Sälg var ridhäst för dagen, och stora som små passade på att prova ridning på en härlig, trygg nordsvensk. Även en av de andra utställarna, som väntar barn, provade. En lyckad dag i härligt höstväder i och omkring galleriet och den vackra trädgården.

Bröllop i Uppsala

Lördagen den 5 oktober fick vi skjutsa ett brudpar till deras vigsel på Eklundshof i Uppsala. Vi hämtade dom utanför Grand Hotell Hörnan och körde genom det vackra Glunten-området ut till Eklundshof.

Ett lyckligt par togs emot av bröllopsgästerna när vi kom fram.

Vinstinlösen

Den 1 oktober kom Astrid med familj för att lösa in presentkortet hon vann på trädgårdsdagen. Fika fanns med i packningen och vi hade en trevlig kväll tillsammans.

Hästloppis i Rotbrunna

Så var det den 28 september återigen dags för den stora hästloppisen i Rotbrunna.

Vi var där för att berätta om vår verksamhet, och hade ett par specialerbjudanden under dagen. En slädtur i jul bokades in på plats!

Solgården i Enköping

Den 26 september var vi på Solgårdens korttidsboende och deltog i höstmarknaden. Många boende och även personal passade på att ta en tur med häst och vagn.

Skördefest på Wik 22 september

I år körde vi för första gången med två ekipage. Annelie och Caruso med medhjälparen Sol förstärkte oss. Vi hade ändå full körning hela dagen, och alla var trötta men mycket nöjda när vi åkte hem.

Vi körde ca 140 pers tur-och-retur mellan skolan och stora äppellunden, där de plockade äpplen att ta med hem.

Utflykt i höstsolen

Två damer kom till oss den 21 september för en åktur i det vackra höstvädret. Hunden var också med, och tämligen nyopererad var även han glad att få åka på vagnen.

En stunds fika på Trollberget och sedan fortsatte vi hemåt.

Födelsedagsridning 14 september

Sofia kom idag hit för den ridtur hon fått i födelsedagspresent. Vi passade på att umgås då hela familjen är våra vänner, så det blev en paus för picknick på Trollberget.

Själva ridturen gav mersmak!

Kick-off

Föreningen Fjärdhundraland ekonomisk förening har kick-off den 8 september. Vi träffas på Rotbrunna för en kväll med lekar, mycket god mat med lokal härkomst och trevligt umgänge. En hel del informationsutbyte mellan deltagarna blir det också i olika former.

Mycket trevligt, och ett stort tack till våra värdar Katarina och Claes Eningsjö.

Trädgårdsdagen - Så som i Enköping

För nionde året i rad arrangeras denna dag i Enköping, den första lördagen i september. Det är fantastiskt givande att vara med i arbetsgruppen och se det hela växa fram. Själva dagen är en sjudande gryta av aktiviteter - marknad i skolparken, skördemarknad på Torget, uppträdanden i skolparken och drömparken, miljötält och ekokafé vid åpromenaden, föredrag från scenen i skolparken, dans på flera olika ställen mm.mm.

Lotta och Grimm kör parkturer på 45 min från skolparken. Nästan fulla turer hela da´n!

Maja och Sälg står för "ponny"ridning vid åpromenaden. Inte en lugn stund på hela dagen, förutom lunchpausen förstås.

Den vinst vi skänkt till pumpatävlingen vanns av Astrid. Hon kommer och åker en tur med häst och vagn med några vänner en dag som hon själv bestämmer.

Kursdag

Fredag den 6 september är Lotta på kurs. "Lönsammare landsbygds- turism" som arrangeras av Ekoturismföreningen. Mycket intressant dag med många givande möten med företagare från länen runt omkring. Ifrån Fjärdhundraland är det idag Ylva från Pekoe och Inga från Gyllene Brunnen som deltar förutom Lotta.

Årligt, uppskattat besök

Den 2 september fyller vår minsta storkund Linn år. Hon kommer för tredje året i rad till oss för en ridtur på sin födelsedag.

Höstupptakt i Lagunda församling

Vi får vara med och köra turer i Örsundsbro när Lagunda församling bjuder in till höstupptakt med möjlighet att förhandsrösta i kyrkovalet. Den 1 september är vädret lika vackert som det varit hela sommaren och vi kör 5 vändor runt samhället.

Två inkörningsbesök

Den 28:e augusti är vi på två inkörningsbesök. Till Pärla först, och därefter träffar vi russet Nille. En mycket trygg herre på 8 år som förutom att vara hopphäst ska bli körhäst.

Säsongens sista ordinarie parktur

Den 25 augusti var det dags för den sista ordinarie parkturen för säsongen. På den programenliga turen kl. 12.00 hade vi 9 passagerare, och en extratur sattes in kl. 11.00 där det var 5 passagerare.

Inkörning

Vi är återigen till Pärla och matte Gunilla för ett inkörningspass den 24 augusti.

Månskenstur 130823

Ett förälskat par är den stereotypa bilden av vilka som vill åka på månskenstur. Det var första gången vi hade ett sånt par med på turen!

Inkörning

Pärlas inkörning fortsätter 19 augusti.

Prova-på-körning

Ett presentkort på en prova-på-körning utnyttjas denna söndag 18 augusti. Henrik och Jeanette testar på olika moment inom körning. Intresse finns att köra in den egna hästen där hemma.

En oväntad körning 17 augusti.

Två väninnor från Älvsjö kommer lite oväntat till oss för en tur. Vi kör från Gästre, via Hjältberga där det för dagen är loppis, till Forsby kvarn.

På loppisen stannar vi en stund förstås, och gör några fynd.

Framme i Forsby blir det kaffe, te och smörgåsar innan vi vänder tillbaka till Gästre.

Tjejerna hinner sedan också med ett besök hos Lantlollorna. 

Inkörningslektion

Vi åker till Pärla och Gunilla igen. Tränar på att gå i skacklar på marken, dra svängel med linor som vi håller vid dragringarna i selen.

Parktur - och Rebusrunda

Ännu en söndag med både parktur och rebusrunda. Först till Enköping och kör en parktur med 10 passagerare. Därefter till Gästre för att träffa rebusresenärer som far runt i bygden i jakt på rebusar att lämna in rätta svar på. Ett roligt evenemang som återkommer igen nästa år.

Gårdsfest

Den 10 augusti åkte vi till Enköping för en överrasktningskörning. På en kräftskiva i en bostadsrättsförening kom vi som ett oväntat inslag och körde tre vändor ner runt hamnen med festdeltagare. Vi fick många tacksamma ord på vägen.

Utflykt

Ett par från Nyköping, där hon gett honom ett presentkort i morgongåva, kom för en utflykt med fika den 7 augusti.

Det blev en tur med kapell, då det regnade lite den här kvällen.

Rebusrunda

Efter parkturen landade vi direkt i Gästre, där vi deltog i året Rebusrunda i Fjärdhundraland. Vår rebus fanns vid Gästre Gästhus och "Tusen och en bok", och Maja hade representerat oss till dess att Lotta och Grimm kom på plats.

Vi körde ett par turer runt byn med besökare som kom för att lösa rebusarna.

Parktur

Dagen efter hästdagen var det återigen dags för en parktur i Enköping. Full vagn även den här gången, 4 augusti.

Hästdagen 3 augusti

I år var det Uppsalas tur att stå som värdar för Nordsvenska hästens dag, ett arrangemang tillsammans med Stockholms län. Vi höll till i vackra omgivningar på Ultuna.

Många fina hästar visades upp under dagen, ston med föl, akademisk ridning, ridskoleelever, brukskörning på högsta nivå mm. mm.

Grimm och Lotta körde passagerare en runda på området. Varmt var det, men en slant blev det som behållning till föreningen.

Mat på Mel´s place

Onsdagen den 31 juli tog Ellinor och jag Grimm och mjölkvagnen och åkte till Mel´s. Varsin räkmackablev det till kvällsmat.

Fordon före -73 års modell får parkera på innergården. Vi klarar det med god marginal.

Stamkunder

Göran och Barbro från Vännäsby kommer för andra året i rad till oss, på väg söderut med husvagnen. En fin kväll med guidning i trädgården på Lundellska Galleriet, och därefter sallad, kaffe och kaka. Tisdag 23 juli.

Inkörning

Besök hos Pärla igen. Hon är helt bekväm med att vi släpar en svängel i linor bakom henne på olika underlag. Än så länge håller vi linornas ände vid selen, utan att sätta fast någonting.

Australienbesök i parkerna

Ett perennasällskap från Australien på resa i Norden. Vad ska dom hitta på i Enköping? Åka efter Grimm genom parkerna såklart! Några fick åka parktåg, och några med oss.

För dagen företogs guidningen på engelska, och vi fick med beröm godkänt efter turen, både Grimm och Lotta.

När vi lämnat av australiensarna för picknicklunch i Drömparken var det dags för den ordinarie parkturen för dagen.

Torsdag 18 juli

Först åkte Lotta och Patrik på 40-årsfest hos en granne, Sara. Vi tog Grimm och trillan och anlände i stor stil till festen! För Lotta blev det ett kort besök, då styrelsen för Fjärdhundraland ekonomisk förening och styrgruppen för projektet Entreprenörskap i Fjärdhundraland hade möte. Då vi skulle vara hos oss fick Grimm dra oss och fikat till Trollberget.

Extra parktur

Daglig verksamhet i Bålsta var på Enköpingsutflykt, och passade på att ta en parktur efter lunch.

Ungdomens hus

Ett gäng ungdomar och personal var på utflykt i Drömparken, och fick åka häst och vagn efter ån.

30 juni

Två parkturer blev det denna söndag. På första turen 9, och på andra 10 passagerare.

När vi kom hem från stan tog vi en tur till Lundellska Galleriet där det var vernissage. Träffade konstnärerna, extra roligt var det att få krama om Bojan Krogh, som flyttat från bygden för många år sedan och nu gjorde ett besök med några av sina hästar. Klicka här för att läsa mera om hennes konst.

Farm Art

Lördag den 29 juni fanns jag och Grimm på plats vid vernissagen för Farm Art, för att skjutsa konstintresserade på en liten del av konstrundan med tavlor på väggar i bygden.

Premiär för Tur med arkeologisk inspiration

Ikväll, den 18 juni var det dags!

Med tre passagerare från Uppsalatrakten körde vi, med Annelie Vig som guide denna premiär. En mycket trevlig kväll och en lärorik tur!

Körning på Kungsgårdens äldreboende, Gröngarn. 17 juni.

Med rampen i ordning kunde vi erbjuda både rullstolsburna och de i behov av rullatorstöd en bekväm passage upp på vagnen. Ett flertal turer gick genom Gröngarns nybyggda villaområde till koloniområdet och tillbaka. Stundtals kryssade vi mellan grävmaskin och grusbil, allt i sakta mak à la Grimm.

Rullstolsramp

Större delen av söndagen den 16:e juni ägnades åt att få i ordning en ramp som vi fått låna från Ibba och Staffan på Forsby Kvarn, så att den skulle passa till vagnen.

Åktur med fika

En familj från Bålsta (mor med son och dotter+måg) kom för en tur, med fikapaus på Trollberget.

12 juni

Första besöket hos Gunilla och Pärla. Jag och Ellinor åkte dit. Det blev en del tömkörning, och prat om hur vi ska lägga upp Pärlas utbildning till körhäst.

Rebusrundevinnare

Gunilla, som vann det pris vi skänkt till Fjärdhundralands rebusrunda i augusti förra året, valde att använda sin vinst som en del i inkörning av hennes 3-åring Pärla.

Idag, den 8 juni kom hon hit för ett första besök för att se hur vi hanterar våra hästar, och hur vi kör häst. Det är något vi bjuder alla på, som funderar på att anlita oss för inkörning.

Tur med fika

Idag hade vi tre damer med ut på tur. Två av dom har egen hästverksamhet en liten bit härifrån, och när dom skulle få besök av väninna från Skåne ville dom ta med henne på en utflykt. Dom började med lunch på Forsby Kvarn Kafé, och kom sedan hit för en åktur med eftermiddagsfika.

Tandläkarbesök

Då Grimms feber i söndags eventuellt berodde på en tandinfektion passade vi på att göra den årliga kollen av hästarnas tänder idag, 29 maj.

Grimm blev också röntgad.

Inga fel på röntgen, men en lös tand upptäcktes. Framöver får vi köra på ett bettlöst alternativ fram till återbesök om 3 - 6 månader.

Prova-på-körning

Tre tjejer kom hit på eftermiddagen den 26 maj och umgicks, red och fick prova lite tömkörning. Det var lite lättare i skogen där man har något att styra kring, på vägen gick det väääldigt vingligt ibland.

Svårare än det ser ut, var de överens om!

Då Grimm inte var riktigt pigg blev det Sälg som fick ta hand om det här passet.

Parkturer

Den 25 maj hade vi två parkturer inbokade. Både en grupp pensionärer som åkte uppdelat på två vändor en kortare tur från Drömparken, och en öppen parktur.

Mycket uppskattat av alla passagerare. 

Hästloppis 25 maj

Då Grimm och jag lite oplanerat fick en dryg timme tillgodo innan dagens parktur tog vi en sväng till den stora hästloppisen i Rotbrunna. Vi hade en stor monter, då tanken var att både Majas till-salu-grejer och jag med firmagrejer skulle samsas. Så där fanns gott om plats för Grimm i vår monter!

Ett blogginlägg 24 maj

Läste idag ett blogginlägg som gjorde mig glad och stolt! Sanna rider hos oss, se första händelsen längst ner på sidan.

Klicka här om du vill läsa hennes inlägg.

Guidade turer i Fjärdhundra samhälle

Simtuna hembygdsförening hade denna majkväll den 23 maj inbjudit till grillning och umgänge på Mellevi. Det fanns också möjlighet att åka en tur runt i Fjärdhundra, guidad av Ulf som är född och uppvuxen här. Det var en intressant resa vi gjorde!

Tur med arkeologisk inspiration - en resa från stenålder till nutid

Tisdagen den 21 maj var det dags att testköra denna tur. Några inbjudna, kritiska passagerare hade vi med oss. Vi fick med beröm godkänt från alla fyra, och också med oss några synpunkter på vad vi ska tänka på till premiärturen den 30 maj. Påminna om att ta med regnkläder, bland annat. Inget är så bra att det inte kan göras bättre!

Kurs i Akademisk ridkonst

Maja har sedan nästan 2 år ridit enligt det tänk man har inom den akademiska ridkonsten. Den 19 maj var det äntligen dags att ta med Sälg på en kurs. Rotbrunna häst-och kursgård arrangerade en kursdag med Carina Eriksson-Branderup. 2 ridpass stod på schemat, samt att titta och lära när de andra 6 kursdeltagarna red. Lotta var med som fotfolk (kurs-deltagare utan häst) och fick också lära sig massor.

Sälg och Maja skötte sig utmärkt, och fick mycket beröm. Sälg blev också vederbörligen beundrad för all sin man och sin vackra uppsyn. Gissa om han är mallig nu!

Vernissage!

Enköpings museum har arrangerat en utställning om brudar genom hela 1900-talet. En mängd brudklänningar finns utställda, och ett fint bildspel kompletterar det hela.

På själva vernissage-dagen den 18 maj var Lotta och Grimm med, och skjutsade en mängd prinsessklädda töser med mammor, och en hel del grabbar också.

Dagen avslutades med att en möhippa tog en tur, och bruden fick sedan skjuts till Drömparken i vår bröllopsvagn. Där väntade en pick-nick med vännerna.

Kalasdags!

Félie med vänner och familj kom den 12 maj till oss för att fira sin 8-årsdag. Vädret var härligt och vi hade en mycket trevlig eftermiddag tillsammans. Sälg bjöd födelsedagsbarnet på en ridtur som jag tror hon kommer att minnas länge!

Siggesta vävstuga 20 år

Lördag 11 maj körde vi till Forsby kvarn igen, den här gången för att titta på Siggesta vävstugas jubileumsutställning. En fantastisk upplevelse i färg och form med 20 års alster. Som på alla konstutställningar var en hel del av verken till salu.

Söndagsutflykt

Kristi himmelsfärds dag, 9 maj, körde vi en lång tur med två familjer, tre vuxna och fyra glada barn. Vi startade i Fjärdhundra kl. 11.00, och kom tillbaka kl. 16.30. På vägen stannade vi vid Forsby kvarn kafe för lunch, färdades sedan längs slingrande grusvägar till Farmor Elsas gårdsbageri där vi fick eftermiddagskaffe innan vi begav oss tillbaka till Fjärdhundra igen.

En härlig tur som vi kommer att köra igen!

Årets första utflykt med vagn

Måndag den 29 april kom en familj från Linköping hit för en utflykt. Dom skulle spendera helgen i Uppsala och passade då på att åka häst och vagn på måndageftermiddagen. En trevlig tur med uppehåll när vi körde, och en kort regnskur när vi satt under tak på Trollberget och fikade.

Studiebesök

Tre blivande selmakare som går på Sadelmakeriskolan i Tärnsjö kom hit på besök på onsdagsförmiddagen den 24 april. Dom ville få se hur selen fungerar i drag, och hur de olika delarna inverkar på hästen. Viktiga kunskaper för den som ska bygga våra selar i framtiden.

Vi hade en mycket trevlig förmiddag tillsammans.

Årsstämma föreningen Skogshästen

Vid årets stämma valdes Lotta in som ersättare i föreningens styrelse.

I samband med stämman hålls också alltid ett seminarie i ämnet häst-

körning på något sätt. Spannkörning var temat den här gången. Vi fick se och prova allt från par till fyra hästar i bredd, och även ett klassiskt fyrspann.

Hingstpremieringar på Grevagården 16-17 mars.

En av årets höjdpunkter både för att det finns massor med fina hästar att se, och för att många hästvänner från hela landet samlas där.  

Ringettan bland de 4-åriga nordsvenskarna, Demon 2033, såldes till Enköping efter premieringen, och bor nu hos Bengt Öberg i Stads-Gånsta.

Här kan du se och läsa mera.

På lördagseftermiddagen höll Lotta tillsammans med två andra hästentreprenörer i en träff för kollegor i branschen. Föreningen Skogshästen tillsatte i samband med träffen en entreprenörsgrupp som för närvarande består av Lotta Nenzén och Håkan Carlsson, Gödeby.

Besök av journalist

10 mars kom Rose-Marie från Upplands nyheter ut och träffade oss. Hon hade sett att vi i vår kommer att köra turer med arkeologisk inspiration, och ville veta mera om det och vår verksamhet. Reportage i tidningen den 15 mars. Här kan du läsa en del av artikeln.

Familjeträff

Söndagen den 3/3 bjöd mamma Annica barn och barnbarn på en upplevelse i Fjärdhundraland. Mat på Farmor Elsas gårdsbageri, och sen en slädtur med fikapaus i strålande vintersol. Slädarna dragna av två nordsvenskar, Charmör och Josefin hade kommit från Gunnilbo för att

hjälpa oss idag.

Månskenstur 25 februari

En trolsk stämning där vi stundtals åkte i en egen, månbelyst bubbla. Dimman begränsade sikten åt alla håll, men månen lyste klart uppifrån.

När dimman lättade åkte vi genom skog med skarpa skuggor av träden, och månen lyste vår väg.

Månskenstur 24 februari

Söndagkvällen såg ut att bli dimmig någon timma innan start, men när vi kom ut sken månen så fint på oss. Någon stund var det lite dimmigt, men en härlig tur blev det ändå!

85-årspresent

På söndageftermiddagen 24 februari kom en familj på utflykt. Pappa/svärfar hade fått en slädtur i present på födelsedagen några veckor tidigare. En mycket lyckad tur, med fikapaus på Trollberget. "Tänk så roligt att få åka efter häst en gång till" sa Axel när han klivit ur släden.

Välkommen åter! säger vi.

Slädtur i Västerås

Lördagen den 23 februari vigdes Thomas och Teresia i Västerås Domkyrka. Vi möttes sedan vid Viksängskyrkan där de tillsammans med tärna och marskalk bytte fordon från Volvo till släde.

En upplevelse för mig och Grimm var det att köra brudpar genom bostads-och strövområden, många gratulerade efter vägen när de såg våra passagerare.

Solen sken över Mälaren och vid restaurangen nere vid strandkanten stod alla gäster och tog emot oss.

Lycka till i framtiden Teresia och Thomas!

Två lyckliga tjejer. En nygift, den andra får pussa på en nordsvensk innan vi anträder

färden ner till Mälaren och bröllopsfesten.

Födelsedagstur på fredagen

Den 22:a februari kom 6 glada dagbarnvårdare från närområdet för att fira att en av dom fyllt 50 år. Ingen måne annat än skymtande genom molnen på slutet, men väl facklor som lyste upp vår väg i vinterkvällen.

Paus för fika på Trollberget och många glada skratt fick vi.

Dagen efter fick jag sms från Annelie Frohm som hade bokat det hela:

"Tack för en fantastisk upplevelse vi var alla nöjda. Vi tycker du var en duktig guide!"

Åh vad det värmer, när gästerna är så nöjda efteråt.

Dubbla turer

Söndag den 17:e hade vi två passagerare på första turen. Många frågor då stort hästintresse fanns hos dessa båda väninnor.

På andra turen kom  personer från Enköping, och två + en hund från Fjärdhundra.  Bara glada miner efteråt.

Många olika spår efter älgar har vi sett under helgens turer.

Lördag 16 februari

Ellinors födelsedag, men före kalasande hann vi med en slädtur. En familj kom och åkte en tur på förmiddagen. Mycket uppskattat!

Hästtjejer på tur

Fem glada hästtjejer kom till oss för en slädtur med lunch den 10 februari. I vanliga fall rider dom islandshäst, men nu ville dom hitta på något annat kul tillsammans. Dom var med och gjorde i ordning Grimm, sen åkte vi en tur med stopp för en värmande soppa med gott bröd, och citronmuffins till kaffet. Förtäringen hade Marie på Farmor Elsas gårdsbageri levererat.

                   Fotostopp vid Edvins stuga.

Bröllop i Ängelsberg

I samarbete med Casselbrant häst och musik körde vi bröllop på Engelsbergs bruk lördagen den 9 februari. Fantastiskt vackert och stämningsfullt med maschaller i hela allén, och tre ekipage med nordsvenskar och gammeldags slädar.

Förutom jag med Grimm var det Lena med nordsvenskarna Valle och Lotta med mehjälpare som åkt från Hedemora för att vara med.

                         På väg upp mot herrgårdsplanen för att kolla utrymmet.

Vecka 6, en vecka i framtidens tecken!

tisdagen hade jag bytt ledig dag, för att kunna vara med på en Kick-Off i Enköping. Den nybildade Centrumföreningen presenterade det program som finns för en massa evenemang på torget under året. Nu ska det bara fyllas på med allt som händer i övriga kommunen!

Onsdag intervjuad för en artikel om vad som hänt under den programperiod för Leader som går mot sitt slut. Journalisten ville ha en röst från verkligheten :-)

torsdagen publicerades på nätet en liten intervju om mitt företag, som gjorts för en sida som presenterar Enköpingsföretagare.

En träff för hästentreprenörer börjar planeras.

Jag fick också klart med Linda på Enköpings museum att vi ska delta vid invigningen av den brudutställning som museet har under sommaren. Pingstafton 18 maj är öppningsdagen. Går du i giftastankar och vill få möjlighet att bli bjuden på en tur med häst och vagn i samband med vigseln - hör av dig!

Fredag eftermiddag var det dags för Länsturismdagen där jag representerade Fjärdhundraland Ekonomisk förening såväl som Hästkraft Fjärdhundra. En strategi för besöksnäringen i länet ska tas fram. Vi fick lämna synpunkter på utkastet.

Under dagen delades Turismapplåden 2013 ut, och där var Forsby Kvarn en av tre nominerade. Applåden gick dock i år till Romantic Sweden, en satsning i Älvkarleby med omnejd.

Ett styrelsemöte i Fjärdhundraland ek fören har också hunnits med.

Brudpar på besök

Söndagen den 3 februari kom två brudpar på besök. De ska vigas i februari, och åka släde efter vigseln. Slädar kollades och provsatts, plan A, plan B och även plan C planerades.

Två mycket trevliga besök och vi ser fram emot dessa två uppdrag.

Och på eftermiddagen 27 januari

På kvällen hade vi fyra anmälda till det som kunde ha blivit en härlig månskenstur. Nu fick vi ha facklorna tända istället, vilket ger en hög mysfaktor det också, men på annat sätt.

Förmiddag söndag 27 januari

Vi började med att ta emot en familj från Huddinge, mamma, pappa och dotter som alla rider på ridskola och tycker hästar är bland det roligaste som finns. Till en början många frågor om utrustningen, sedan körde vi en tur med ett avbrott för lite varm choklad.

Senare kom e-post och även på FB kommentar om hur trevligt det hade varit, och att en körkurs skulle vara intressant!

Fotograf Morgan Thomas.

Slädtur

Lördagförmiddagen ägnades åt en slädtur med fyra passagerare, tre från "grannorten" Örsundsbro med omnejd och den fjärde ända från Harg.

I mulet väder men med lagom temperatur hade vi en skön och avkopplande tur. 

Månskenstur

Fredag 25 januari körde vi en tur där månen ömsom gömde sig bakom molnen, ömsom lekte tittut bakom förbiilande molnskyar och dessemellan sken klart över oss och den gnistrande snön.

När månen gick i moln tände vi facklorna på släden.

Vecka 4

Vi har börjat planeringen för årets trädgårdsdag som blir den 7 september. Boka in den dagen i almanackan redan nu! Ett par bröllop till har bokats in, men senare i år.

På onsdageftermiddagen fick jag ett samtal:

-Sätt för hästen, jag är på väg hem, ska bara in och hämta kameran. Det är ett FANTASTISKT ljus!

Det var Jill som tillsammans med Tindra följde med oss ut på dagens motionsrunda. Resultaten kan du se på Hästkraft Fjärdhundra på Facebook. Ett smakprov:

Senare på kvällen den 19 jan.

Irma firade 8-årsdagen med släkten, och mamma Sara hade bett oss komma för att köra en tur med alla kusiner. 8 barn och en mamma bänkade sig i släden på de alldeles nya fällarna och vi åkte en tur med facklor. Lite kallt, men roligt!

Roligt uppdrag med släde

Lördagen den 19 januari begav jag och Grimm oss till Kusgården i Frösthult. Eftersom det var skapligt före på banketten trots att vägbanorna var rena på rv 70 kunde vi åka nästan raka vägen.

Väl framme plockades en av gårdens gamla slädar fram, vi packade den med matsäck, lilla Almas tillbehör, kameror filtar och fällar och allt som kan behövas vid en slädutflykt vid -22 grader.

Ett par hundra meter från gården bor den äldre generationen, som flyttat vid generationsskiftet. De visste inget annat än att de skulle på utflykt, och blev rörda då vi kom i släden som inte har varit i användning på 60 år.

Turen gick till en grillkoja som grannar har, och de hade också varit vänliga att tända grillen någon timme innan, så att det var varmt och skönt när vi kom. Det medhavda fikat smakade bra, och fingrar och tår hann tina upp en stund.

Vecka 3

Den här veckan har vi bokat in en bröllopskörning i februari, några andra uppdrag men framför allt satt datumen för sommarens parkturer i Enköpings parker. En grupp på trädgårdsresa har redan bokat in en tur.

Vi har också träffat Simtuna hembygdsförening och inlett ett samarbete med turer i Fjärdhundra samhälle. Det ska bli spännande.

Släden har utrustats med härliga lammfällar från Glada Fåret.

Ridtur

Den 12 januari satt Sanna på en häst för första gången på 5 månader och 30 dagar. Efter en omkullridning i somras där hon skadade sig har hon inte ridit, och hon var väldigt nervös inför denna först ridtur.

På bilden tackar hon Sälg efter ca 40 min ute i skogen till häst, och det utan att ha hög puls mer än de första 10 minuterna.

Dessa underbara hästar!

                   Sanna och Sälg efter ridturen.

Massage

En god vän utbildar sig till hästmassör, och behöver hästar att praktisera på. Vi hade turen att få besök av henne den 2 januari. Båda hästarna njöt av behandlingen. Vilken bra början på året!

De senaste uppdragen hittar du längst upp.

Telefon 070-514 25 64 (ring e 16.00 om du ringer en vardag)

Uppdaterad 131226