Uppdaterat 141211

Aktuellt/program

2015

2014

Uppdaterat 150203

Hem

Vad har vi gjort under året? Här kan du läsa om det.

Vi fyller på med nya saker vartefter.

Var syns vi härnäst? Håll utkik på hemsidan och på vår Facebooksida "Hästkraft Fjärdhundra".

Utförda uppdrag (och andra viktigare händelser)

Slädtur

Förmiddagen söndagen mellan jul och nyår kom tre generationer för att åka släde med oss. Töväder men uppehåll gjorde att vi fick en behaglig tur. En älg hade vi också turen att få se på årets sista slädtur.

Månskenstur

Första månskensturen för säsongen gick av stapeln vid fullmåne den 28 december. Fem förväntansfulla passagerare tog plats i släden. Efteråt sa dom att det var inte för sista gången de åkt med oss.

Tack Ibba och Staffan från Forsby kvarn med vännen Axel, och Barbro och Pelle Westin för igår!

Annandag jul

Till dagens slädtur hade fem vuxna och ett barn bokat plats. Stämningen i släden var god, då det snabbt visade sig att passagerarna kände varann eller hade gemensamma bekanta på olika vis.

Juldagen

Vi lastade häst och släde på varsitt släp och åkte till Ulunda. I fyra timmar körde vi turer från Björn och Sara Larssons julfest. I garaget fanns korv, skinksmörgås och drycker därtill. Varm glögg också förstås. Många åkte en tur efter Grimm genom de närliggande byarna och gamla banvallen. Allt omgivet av snötyngda träd och ljus i alla fönster.

En härlig dag!

                Facklor på plats, liksom passagerarna.

Hämta gran

Traditionsenligt hämtade vi vår julgran helgen före jul. Grimm, jag och Ellinor ger oss iväg. Farsan följer med på skidor.

När vår och morsan och farsans granar var levererade vände vi tillbaka till skogen för att ta en liten till Ellinor, samt hämta lite halm.

       Ellinor kör, farsan på skidor.                Halm och gran lastat. Hemåt!

Heby lucia

Söndagen den 16 december fick vi den stora äran att skjutsa Lucia med tärnor i Heby. Vi åkte en runda genom samhället och det vinkades från många fönster och dörröppningar. Många hade också samlats på torget för att hälsa Lucia både när vi lämnade och kom tillbaka.

Vi hade under ett par timmar innan luciatåget skjutsat folk en liten runda. Häst i Heby  bjöd på åkturerna denna dag för både Lucia och allmänheten.

Julmarknad i Enköping

Lördag-söndag första advent körde vi med vagn på julmarknaden i Enköping. Vi utgick från Torget och körde sen en runda förbi Sparbanken och Café Tant Gredelin. Det var Sparbanken och Upplevelseförvaltningen som bjöd på turerna hela helgen.

               Grimm pustar inför nästa runda. Foto Sune Löfgren

Öppet hus i Fjärdhundraland ekonomisk förening

Vi fanns med som en av föreningens medlemmar när vi visade upp vår bredd och mångfald för intresserade Fjärdhundrabor och några tillresta från andra delar av kommunen.

En givande eftermiddag med kollegor, vänner och många glada besökare.

Förskoleklass på familjeutflykt

10:e november tog vi emot en förskoleklass. 10 familjer från Enköping kom hit och hade en trevlig förmiddag utomhus.

Alla som ville fick åka vagn, de flesta barnen (och en vuxen!) provade också att rida barbacka på Sälg.

Lapputdelning

På Alla helgons dag delade vi ut lappar i Fjärdhundra. Det var information om Fjärdhundraland Ekonomisk förenings öppet hus som skulle distribueras i Fjärdhundra samhälle. Även Kyrkmalmen hann vi med på de 4 timmar vi var ute. Ett glatt gäng hjälptes åt, Ville, Elias, Sanna, Martina och Annelie turades om att ta ena sidan av gatan eller dela ut från vagnen på andra (högra) sidan. 

Ett miljövänligt sätt att få ut lappar i lådorna! 

                Matpaus behöver både två-och fyrbenta lapputdelare.

Hästmysdag

Sista oktober, onsdagen i lovveckan, kom Linnéa och Evelina till oss för en heldag med häst. Det blev alltifrån visitering till ridning, barbacka och med sadel.

En mycket trevlig dag!

Kurs för kursledare

26-27 oktober var Lotta i Rättvik. Föreningen Skogshästen arrangerade fortbildning för körkursinstruktörer. Två intensiva och lärorika dagar där vi lärde både av varandra och av våra kursledare.

Gårdsmarknad på Kromsta Lantbod 21 oktober

Då Lotta var på en företagarkurs den dagen blev det Ellinor som jobbade med Grimm i Kromsta. Regnigt större delen av dagen, men glada marknadsbesökare uppskattade att åka en tur med häst och vagn runt gården.

Vi ser fram emot att komma tillbaka nästa år!

Återträff

Söndagen den 14:e var det återträff för hela gänget från "Det susar". Vi fick se Davids film, och det var verkligen en aktiv biopublik som applåderade och levde sig in i teatern än en gång. När eftertexterna rullade hördes spridda kommentarer publiken när Grimms namn kom upp.

"Åh, Grimm!" "Grimm!" "Titta, Grimm!"

Igenkända

Onsdagen den 10 oktober var jag, Grimm och Annelie Vig ute på en tur för att reka lite inför våra kommande "Turer med arkeologisk inspiration". När vi rastade tog vi en promenat inåt en skogsväg som vi inte visste om det var körbar så att vi kunde komma ut på vägen igen.

Vi kom fram till ett ställe där ett par höll på att ta upp sin potatis. Vi pratade lite, dom var från Jakobsberg och skulle så småningom flytta ut till det här stället som dom köpt. Dom undrade lite vilka vi var, som traskade omkring med en häst, med sele och allt. Jag sa att vi kom från Hästkraft Fjärdhundra och då sken frun opp: "Vi prenumererar på EP, och er brukar vi läsa om ibland! Och visst är det ni som kört på julmarknaden i Fjärdhundra?"

Roligt att vara igenkända, och att det var i positiv mening!

Kalaskörning

Det var verkligen kalas att få träffa alla glada gäster på Cornelias 7-årsfirande i Gästre söndagen den 7 oktober! Barn och vuxna skjutsades runt byn, och födelsedagsbarnet fick rida Sälg. Spännande att rida en stor häst, men roligt, roligt!

På väg från kalaset tog vi vägen runt Marstallen, och gjorde ett stopp vid Forsby Kvarn och köpte varsin kaka till mig och Ellinor. Maja och Sälg hade gått direkt hem. Det blev totalt nästan 4 timmar vi var ute, jag och Grimm.

Hästloppis 6 oktober

För tredje gången deltog vi i den stora Hästloppisen i Rotbrunna. Ett mycket trevligt arrangemang där det den här gången samlats 67 utställare. De flesta för att sälja överskottet av dina hästsaker, men även några företag fanns med. En som broderar på täcken, kläder mm, andra som även de säljer hästprylar och så vi.

Flera antecknade sig på intresselistan för körkurs, och några ville ha hjälp med inkörning.

Planeringstur

Idag har Anneli Vig, Grimm och Lotta planerat för kommande turer med arkeolog som guide. Nu ska vi fila på konceptet innan vi släpper datum för första turen.

Prova-på-körning 23 september

Personalen från Härnevi Förskola kom för att lösa in det presentkort de fått i sommarpresent. En eftermiddag där de som ville fick prova på att både tömköra och köra med kälke.

En fika hann vi också med.

Slåtter i Engelska parken, Uppsala

Vår vän Nina Söderström och hennes Euro (ardenner) har i år hand om slåttern i Engelska parken. Onsdagen den 19 september var vi där och hjälpte till. Räfsade det slagna gräset med hjulräfsa.

Många glada människor kom fram och pratade under dagen, undrade vad vi gjorde, var glada för att slåttern fortsatt sköts med häst, pratade nordsvensk eller hästkörning i olika länder.

              Grimm och Lotta räfsar. Fotograf Nina Söderström.

Skördefest på Wik 16 september.

Även i år fick vi vara med och skjutsa äppelsugna besökare mellan skolan och stora äppellunden. Mycket folk var det i år, tyvärr var vi ensamma, till nästa år kommer vi att vara två ekipage som kör.

Bröllop

Återigen en annorlunda bröllopskörning. Det är så roligt med variation!

Den här gången kom brudparet med barn hem till oss efter vigseln, och åkte efter Grimm till festen som hölls i Karleby Tingshus. Det blev en överraskning för gästerna när brudparet anlände med häst och vagn.

Födelsedagstur

Även detta blev andra gången på det som nu är en tradition, Linn kom till oss och red på sin födelsedag. Sälg sköter den här typen av uppdrag med stort allvar, och med en så duktig ryttare blev det en mycket trevlig tur.

              Linn och Sälg efter ridturen.

Trädgårdsdagen

För andra året var vi med på Trädgårdsdagen i Enköping. Trots att vädret inte visade sig från sin allra soligaste sida hade många tagit sig till Enköping för att delta i vårt evenemang. Som medlem i arbetsgruppen för dagen känner jag en stor stolthet över allt vad vi kunde visa upp för våra besökare i flera av parkerna och längs Åpromenaden.

Grimm och jag tog våra passagerare med på en lite annorlunda parktur som vi för dagen sponsrade en del av priset på. En av parkerna som vi inte annars passerar är Kölnbacksparken som vi nu presenterat för alla som åkte med.

5 turer hann vi med, och vi träffade en massa trevliga människor som vanligt! Välkomna åter nästa år!

Sista ordinarie parkturen för säsongen

körde vi den 19 augusti. 8 personer åkte med oss på en tur i några av parkerna.

Vi kommer även att köra parkturer i något förkortad, men till starkt rabatterat pris, under trädgårdsdagen 1 september.

               Drömparken

Andra rebusrundan

Andra söndagen hade vi lika många besökare som den första, en som ville prova på att tömköra Sälg litegrann.

Vädret fint, varmt och skönt.

De här två söndagarna gav mersmak för framtida rebusrundor! 

         Glad besökare som testar tömkörning med Sälg

Rebusrunda

Flera bilar hittade till oss under första söndagens rebusrunda. De två första gängen ville prova på att tömköra. Sälg och Ellinor kunde erbjuda detta. Vi hade också vagnar, slädar och lite redskap uppställda vid gården för den som ville titta.

Rebusen var lite lagom svår, med anknytning till oss.

Vi hoppas att många fler kommer på söndag, och tar chansen att prova tömköra!

Parkturer

Den 5 augusti, min födelsedag, var det första gången vi körde två parkturer efter varandra. 9 passagerare på varje tur. Vädret hjälpte till att visa parkerna från deras bästa sida, och besökare från spridda ställen i Mälardalen var mycket nöjda efteråt.

I parkerna och efter gatorna mötte vi många glada Enköpingsbor och kanske även en och annan turist som verkar glada över att se oss. Flera undrade om det skulle gå flera turer under dagen. Dom hänvisades till kommande söndagar.

Utflykt

Våra hittills mest långväga svenska gäster kom på måndagskvällen 23 juli för en utflykt. Vi åkte först till HH Loppis i Gästre och sedan till Dunderbo ljus och hantverk där Annika dukat upp härligt fika och hade boden öppen.

En mycket trevlig tur, och jag måste upprepa vad som börjar bli ett mantra - tänk så många underbart trevliga människor vi får träffa!

              Att få gosa med Grimm är en viktig del av upplevelsen.

VLT 23 juli

Ett stort reportage i Västmanlands läns tidning om parkturer med häst och vagn i Enköpings parker.

Bisse åker hem

Matte hämtade Bisse 19 juli, nu ska han få åka hem och begrunda sina nya kunskaper en tid innan han kommer tillbaka lite senare i sommar för fortsatt utbildning.

Vi har lagt mycket av tiden på att han ska kunna stå och invänta nya uppgifter, vare sig det är bunden vid stallet, i tömkörning eller förspänd med linor/skacklar. Drar gör han utan problem både med lite vikt och skrammel.

Bröllop igen, 14 juli

Lördagens bröllopskörning blev verkligen trevlig! Vi slapp regn under resan, trots att det regnade ett par gånger under kvällen.

Brudparet med gäster (8 pers) hämtades i Fjärdhundra och skjutsades till Forsby Kvarn. Där hölls vigseln och middagen. Även hemresan företogs med häst och vagn.

Härlig körning med glada passagerare och allsång i vagnen!

Skogskörning

Måndag-fredag 9-13 juli har vi varit i skogen vid Markusbo. Vi har kört hem ved till Arne som äger skogen. Härliga dagar har vi haft, med varierande väder.

Blandad ved, allt från asp, tall och gran på ca 20 cm diameter till "metspön" av björk.

På tisdagen kom en reporter med fotograf från EP, det resulterade i ett helt uppslag om att det finns alternativ till skördare och skotare.

Vagnen jag använder är en skogsvagn med booggie både fram och bak, tillverkad av smen i Österby Smedja. Jag har lånat den av en god vän, Janne.

                  Grimm framför lasset.

Parktur

8 juli körde vi en parktur igen. Vi fick veta att ett TV-team från ett tyskt trädgårdsprogram skulle vara i parkerna för att filma den dagen. Kanske skulle vi träffa på dom under turen....

Precis när jag startat inledningen av den inspelade guiden kom Tomas Lindvall (stadsträdgårdsmästaren) och undrade vilken sträckning turen hade, och om det gick bra att fotografen åkte med någon liten bit och filmade från vagnen. Bitvis hade jag en TV-kamera 10 cm från ansiktet. Vi fick också kör någon extra vända i Drömparken för att de ville få ytterligare någon sekvens på film.

En lite annorlunda tur för våra 8 passagerare som alla var mycket glada och nöjda efter turen.

Bröllop

Mats Lundkvist och Marie Käck vigdes hemma på gården i Altuna den 7 juli. Vi skjutsade deras föräldrar till björkbacken där vigseln skulle ske, medan de övriga gästerna promenerade. Sedan hämtades brudparet, och vi väntade under vigseln och körde sen de äldre tillbaka till gården igen.

En mycket vacker ceremoni, som jag är glad att vi fick vara en del av.

Födelsedagstur

Onsdag 4 juli körde vi en tur där mina föräldrar gett bort en upplevelse i present. Ulla Skog var nöjd mottagare till en åktur med häst och vagn.

PREMIÄR!!!

Den 29 juni var det så dags för premiären av "Det susar". Spännande, men efter ett genrep dagen före inför publik var vi bara lite lagom nervösa. När sedan alla sex föreställningarna var spelade och vi avslutade på måndagkvällen kunde vi konstatera en sak - vi hade gjort SUCCÉ, och spelat för utsålda hus alla föreställningar!

En fantastisk tid tillsammans med många nya vänner!

                         En bonnkärring med sin häst

Tur på Marstallen

Även i år fick vi förtroendet att ta med deltagarna i byggnadsvårdslägret på Forsby Kvarn på en utflykt. I år gick den ut på Marstallen, med Gunnar Larsson som duktig guide.

En trevlig tur som gärna upprepas om intresse finns!

Midsommarafton

Midsommarafton var vi på Sätra Brunn jag, Ellinor och Grimm. Vi skjutsade glada midsommarfirare en runda på det vackra området. Vi avslutade dagen med att delta i barnens parad till ängen där midsommarstången skulle resas. Vi gick sist i tåget, och precis framför oss gick en glad och högljudd musicerande skara....

Repetitioner

Från mitten på juni blev det mera intensivt med repetitionerna av "Det susar". Roliga, men tröttande dagar. När Grimm var med fick han verkligen använda allt sitt tålamod, det var mycket väntan.....

Bisse har kommit

Fredagen den 15 juni kom Bisse hit. Han är en Welsh Mountain på 6 år som kommit för att köras in. På bilden tillsammans med matte Kina.

Nationaldagen

Årets nationaldagsfirande vid Skolparken i Enköping drog en stor publik. Många passade på att ta en tur med oss, där vi stod precis nedanför kyrkoruinen.

Grimm fick många klappar och berömmande ord om hur vacker han är.

Parktur

Första parkturen för säsongen gick på eftermiddagen den 3 juni.

Det var 8 nöjda passagerare som klev ur vagnen vid "Spanska trappan" vid Kaplanen efter turen. Lite regn fick vi på slutet, men med tanke på helgens väder så var vi väldigt tacksamma för att det kom såpass sent.

Familjedag

Söndagen den 3 juni var vi vid Djurskyddet Hitta kattens familjedag i Enköping. Massor med folk, hela tiden kö för att få komma in och titta i katthemmet, och många som ville åka häst och vagn.

Kalas

Den 2 juni kom Agnes och hade kalas i regnvädret tillsammans med sina vänner. De åkte bil från Grillby, väl utrustade med regnkläder och ett glatt humör.

Kryddgårdens omvårdnadsboende 31 maj.

Precis som ifjol fanns vi på plats för att skjutsa boende, personal och anhöriga i samband med sommarfesten. Vid den andra vändan öppnade sig himlen, så det blev inte flera turer den dagen, men blöta och nöjda gick passagerarna in och fortsatte festen.

Repetitionsdag

Söndag 27 maj var vi på repetitioner för "Det susar" på eftermiddagen. Avslutades med grillning, men då hade Grimm fått återvända till Sälg hemma i hagen.

Mässa i Heby

Lördagen den 26 maj var vi på Tegelvallen i Heby. I samband med invigning av friidrottsanläggningen på Tegelvallen arrangerades en föreningsmässa. Ett 20-tal föreningar och företag fanns på plats och berättade om sin verksamhet. Vi skjutsade besökare en tur runt ett av de gamla magasinen vid tegelbruket.

Fint besök

Dagen före Kristi Himmelsfärd kom lilla Bisse med familj på besök. Han är en Welsh Mountain på 6 år som kommer hit för inkörning i sommar.

Kalasdags

Söndagen den 13 maj var det Karin med kompisar som kom för kalas. Borsta hästar, åktur, skogspromenad och lite bergsklättrande blev det innan det var dags att leta efter den gömda godis-skatten och öppna presenter.

Födelsedagspresent-tur

Söndag den 6 maj var två tjejer här, där den ena hade presentat den andra med en tur. Först hämtade vi hästarna i hagen och gjorde dom i ordning tillsammans, sen åkte vi en tur efter Grimm. Fikapaus, och sen fick båda prova att rida litegrann på Sälg.

Loppis i Rotbrunna

5:e maj var vi för andra gången med på den stora hästloppisen i Rotbrunna ridhall. Ett mycket trevligt arrangemang med många säljare och besökare. Kan varmt rekommenderas!

Vi fick in flera intresseanmälningar för körkurser vilket är väldigt roligt!

Vårtur

1 maj bjöd på ett strålande vårväder, solen sken från en klarblå himmel. Det var som på beställning av den Bålstafamilj som tillbringade förmiddagen hos oss med en tur i vagnen. Både äldre och nuvarande jordbrukslandskap färdades vi igenom, och en rad i Ottostugans gästbok blev det också.

Sista kurstillfället

För fjärde gången kom mina kursdeltagare hit, för att fortsätta i skogen och prata lite inkörning.

Med stor entusiasm har de tagit sig an detta, och utvecklats har alla gjort! Vid slutet av dagen fick de varsin bok, "Hästmannaskap körning" av Hans Sidbäck. Där kan mera kunskap inhämtas, och det finns mycket att fundera kring när man har fått lite praktisk erfarenhet.

Jag kommer att sakna mina nyfunna vänner, och hoppas vi snart ses igen! Kanske blir det i en fortsättning på kursen, kanske i andra sammanhang. Önskar er ett stort lycka till med framtida hästkörning!

Loppis vid Matöppet

Lördagen vid lön är det tänkt att det ska hända något extra vid Matöppet varje månad. Även denna gång var vi med och skjutsade besökare. En del tog chansen att få åka efter Grimm hem med sin matkasse, andra ville bara åka en liten runda.

Vid slutet på dagen fick vi ett helt gäng med oss som ville åka en lite längre sväng, och det fick dom såklart!

Kursdag tre

Tredje kurstillfället ägnade vi åt att vara i skogen. Vi har även tidigare använt skogen som träningsplats, men den här gången var det en tanke bakom vilka vägar vi valde. Att köra häst med lass bakom, även om det bara är ett litet, litet vedlass, tar mera plats än man tror. Att saxa en stock med linor är inte heller det enklaste.

"Mycket givande dag" sa en av kursdeltagarna på slutet.

Företagsmässan

Två dagar på mässan överträffade förväntningarna med råge! Mycket folk, kanske tack vare ett riktigt aprilväder med blötsnö som lockade folk inomhus.

Flera besökare var intresserade av körkurser, och även högtidskörningar, barnkalas och andra körningar fick jag frågor om. Många företagare har fått veta att det finns ytterligare ett alternativ till personalaktivitet.

Kursdag två

Andra kurstillfället bestod av repetition av selning, selens tillpassning och tömkörning på slätmark och i skogen. Ett tömkörningspass förlade vi till stallbacken där en slalombana var uppställd. Inte så lätt som det såg ut!

Kalas igen!

Martina firade sin födelsedag hos oss, tillsammans med kompisar på eftermiddagen den 14:e april. En trevlig eftermiddag på Trollberget!

Uppsamlingsheat

De två som inte kunde komma vid första kurstillfället var här lördagen den 14:e april istället.

Även de fick genomgång i säkerhet, selning, selens tillpassning och tömkörde sedan.

Kursstart

Introduktionskursen i körning hade sitt första kurstillfälle idag,

annandag påsk. Av fyra deltagare hade en förhinder vid första tillfället, och en var tyvärr sjuk. Två glada, nöjda och trötta kursare åkte hemåt sen eftermiddag.

Lotta, Ellinor och hästarna somnar nog också ovaggade ikväll.

Öppet hus i Forsby kvarn kafé

Grimm och Lotta tog en tur till Forsby på påskdagen. Det var öppet hus i det nybyggda kaféet, och snickarn visade runt alla som ville se och höra om bygget.

Underbara bullar serverades, även vatten i hink hämtades av värden själv.

Grimm, som åt hö medan Lotta smakade på bullarna, blev omklappad av många besökare.

Månskenstur i väntan på månen

Påskaftons kväll var en familj här på vad som skulle varit en månskenstur. Nu gick inte månen upp förrän kl. 22.00, när vi precis kom tillbaka till stallet. Turen var trevlig ändå, och fikat när vi kom tillbaka smakade bra efter en lite kylig vårtur.

Kul-tur

På påskafton körde vi till Karleby Tingshus där Gun Jaensson hade utställning, samt till Lundellska galleriet.

Guns keramik är som vanligt helt förstummande naturtrogen och oerhört vacker. Gå gärna in på hennes hemsida och titta. Anmäl dig sen genast till nästa tur vi kör när hon har utställning!

I Lundellska galleriet visade Gunilla både keramik och akvarell. Keramiken är i en helt egen stil, med både bruksföremål och sådant som bara är till lyst. Den här gången föll jag särskilt för frökapslar, i storlek som en hand ungefär. Häftiga! Akvarellerna har ett helt eget ljus, och tilltalar mig verkligen! (Jag behöver flera väggar!)

Passagerarna på turen var glada över olikheterna hos konstnärerna, som de imponerades stort av, och även över det goda fikat hos Gunilla.  

Prova-på-körning

3 april var det dags för prova-på igen. Tre barn och två mammor hade kommit, för att med stort intresse delta. Vi borstade, selade och tömkörde tillsammans innan vi tog en tur med vagnen, där alla turades om att köra.

Var nära hästen

En aktivitet som passar alla, och den 2 april var Bergvretens särskolas fritids här på påsklovskul. Tre barn sken som solen under några timmar tillsammans med hästarna.

7-årskalas

Vi fick förmånen att vara med och fira en 7-åring söndagen den 1 april. Glada barn var med och borstade hästarna före åkturen. Grillkorv och tårta väntade vid Trollberget, och för födelsedagsbarnet en ridtur.

Matöppet i Fjärdhundra

Den 24 mars var det loppis vid Matöppet. Ponnyridning och  Lisbet i Matöppet bjöd alla sina kunder på skjuts hem, med häst och vagn! Det var några stycken som passade på att bli skjutsade hem. Än fler ville hellre betala en slant till Lisbet och åka en runda.

Ett trevligt evenemang med många glada besökare både bland loppisbord och i affär´n.

Modevisning

13 mars var Lotta och presenterade företaget på en modevisning, arrangerad av Zontaklubben i Enköping. Vi hade skänkt en vinst i deras lotteri, ett presentkort på en tur med häst och vagn.

Utflykt

Den 11 mars var en mamma och hennes dotter här och åkte häst och vagn. En härlig tur med vackert väder!

Vagnstur

4 mars kom en familj för att åka vagn med mig och Grimm. Tre barn var med, varav den äldsta gick på ridskola med nordsvenskar hemma i Östervåla.

Prova på nordsvensk

Lördag den 3 mars var Maria Andersson från Föreningen Nordsvenska Hästen här och höll kurs. Deltagarna fick veta mycket om säkerhet och hästantering, och lite mera om vad man kan använda en nordsvensk till. Det var föreningen som arrangerade, och vi höll med hästar och utrymme.

5 barn och 2 vuxna deltog den här eftermiddagen.

             Här tränar Hillevi med Grimm (tv) och Ingrid med Sälg på

                att visa häst vid hand. Maria instruerar.

Fortbildning

Helgen 24-26 februari var Lotta på föreningen Skogshästens seminarium och tillika 25-årsjubileum. Med ett jättebra upplägg fick deltagarna lära sig mycket om modernt skogsbruk med hästen som hjälpmedel. Allt från enbetskörning med sax eller kälke för att dra hem ved eller ta ut vindfällen, till tre hästar framför griplastarvagn som skotar ut virke som avverkats av en liten skördare.

Radiobesök

Den 20:e februari kom P4 Uppland på besök. Tre glada radiojournalister med varierande hästerfarenhet kom för att åka med på en slädtur. Två passagerare var bokade. Inslaget kommer att sändas på P4 morgon.

Här är en länk till inslaget. Slädtur med P4 Morgon

Slädturer

Helgen 18-19 februari levererade vi 4 slädturer. Besökarna kom från olika håll, mest långväga var ett par från Norrköping. Åldrarna var också spridda, från 18 månader till nyligen pensionär.

                   En av helgens yngre gäster iakttar Grimm

                        som äter hö.

Radiointervju

Onsdagen den 15 februari kom snön! Ringde radio upplands telefonsvarare och sa hur glad jag var för snön som betyder slädföre. De ringde upp för en intervju om slädåkning, och såg till att få löfte att komma och åka med på en tur!

Årsmöten

Onsdagen den 8 februari fick jag att berätta om min verksamhet och föreningen Fjärdhundraland Ekonomisk förening på Simtuna LRF årsmöte. De bestämde sig på mötet för att gå med i föreningen, vilket vi är glada för.

Har även berättat om detta på årsmöten i LRFs övriga lokalavdelningar, Torstuna-Härnevi-Österunda hade gemensamt möte den 14:e februari, Frösthult den 15:e.

Alla Hjärtans dag

fick vi förgylla för ett par från Stockholm. De fick en kvällstur i sakta mak till tonerna av bjällerkransen.

Månskenstur

Vid fullmånen i februari som inföll den 7:e kom två tjejer för att åka släde i månskenet. Överraskningspresent igen, och mottagaren var så rörd att hon fällde en tår när hon såg ekipaget. Ett sms kom från givaren några dagar senare:

"Tusen tack Lotta för månskensturen i tisdagskväll. Jättefin och mysig och den vart otroligt uppskattad. Såg ett fint stjärnfall precis när vi satt oss i bilen. Så det var en fin avslutning av totalupplevelsen hos er."

Vinterturer

Söndagen den 5 februari körde vi två turer. Först ut var en familj från Nacka på en vinterutflykt med släde.

På eftermiddagen kom två familjer från Örsundsbro-trakten och åkte häst och vagn.

Tyvärr är det för lite snö för stora släden.

Vinterutflykt

Den 24 januari kom några boende och personal från ett boende i Enköping ut till oss för en vinterutflykt. Lite pyssel i stallet först, där vi hade god hjälp att göra i ordning Grimm. Efter en fikapaus körde vi tillbaka till stallet, där en av deltagarna fick rida Sälg en liten stund.

Vagntur

Söndagen den 22 januari kom ett par från Torshälla för en tur med vagn. Snön hade kommit så vi fick lite julkänsla så här en månad efteråt.

Rea-resa

Lördag 14 januari höll Lantlollorna rea i butiken i Gästre. Vi körde några glada passagerare dit för titt på kjolar och fika.

Prova på körning

Den 8 januari kom två vänner från Stockholm, där endast en visste vad som stod på programmet för dagen. En överraskningspresent! Vi gjorde i ordning Grimm gemensamt, sen fick de prova på några olika moment i skogen där vi också fikade. Avslutningsvis tog vi en tur med vagnen, och även det innehöll lite provkörning.

2:a och 3:e januari

Jullovsaktiviteter måndag och tisdag. På måndagen en familj på "Våga vara nära" där vi borstade och gjorde i ordning Grimm tillsammans. Sen körde vi en runda, för att avsluta med fika.

På tisdagen ett helt gäng - 4 mammor med sammanlagt 7 barn från strax 4 fyllda till drygt ett år gamla. Även här pyssel med hästarna, borstning och klappande, innan vi åkte till Trollberget för fika. Där fick också den som ville prova på att rida på Sälgs trygga rygg. 4 av barnen och en mamma passade på.

120102

Eftermiddagen den 2 januari hade vi besök från Stockholmstrakten. Ett presentkort utnyttjades hos oss, och det blev både pyssel med häst, vagnstur och fika.

De senaste uppdragen hittar du längst upp.

Telefon 070-514 25 64 (ring e 16.00 om du ringer en vardag)

Uppdaterad 121231