Uppdaterat 141211

Aktuellt/program

2015

2014

Uppdaterat 150203

Hem

Vad har vi gjort under året? Här kan du läsa om det.

Vi fyller på med nya saker vartefter.

Var syns vi härnäst? Håll utkik på hemsidan och på vår Facebooksida "Hästkraft Fjärdhundra".

Annandag jul

Lite senare på eftermiddagen kommer ett lite större gäng, två systrar med familjer samt deras föräldrar. Vi kör när det börjar skymma, och tänder facklorna på vagnen. När vi kommer fram till Trollberget tar vi en paus för varm choklad i skenet av välkomnande marschaller och ljuslyktor.

26 december, annandag jul

Agneta med Lotta och Kalle, deras respektive och två barn vardera kommer för en tur med vagn emellan julens alla måltider. Mycket uppskattat av alla, även om den yngsta passageraren allt sov en stund under turen.

Julafton

Tomten lånar Grimm med Ellinor som kusk, och man besöker 4 familjer i Fjärdhundra samhälle.

                              Här håller tomten själv i tömmarna medan Ellinor

                              håller i kameran. 

Julafton, 24 december

Vi börjar dagen med en tur som bokats av en familj från Gästre. Mamma, pappa och 4 ungdomar njuter av den gnistrande rimfrosten och knarrandet av snö under hjulen. Det är lite för lite snö för en slädtur, men lika vacker är naturen när vi åker vagn.

13 december, Lucia

För tredje året i rad är vi med och kör Lucia med tärnor i Heby. Eskorten består av ett tåg med shetlandsponnyer med rockard eller ryttare, lite större ponnyer och några ledare.

Luciatåget håller facklor, vi har facklor på vagnen och allt är mycket stämningsfullt.

Innan själva Luciatåget åker med oss kör vi andra intresserade en runda i centrum. Häst i Heby bjuder på turerna för dagen.

11 december

Vi fortsätter köra ut virke och ris på Gällöfsta konferenscenter i Kungsängen.

Strax efter att mörkret fallit är vi klara!

7 december, julmarknad i Heby

Heby folkets hus arrangerar julmarknad efter några års uppehåll. Sala-Heby energi sponsrar turerna med häst och vagn. Trots att det inte är något vinterväder kommer en hel del besökare, och vi kör turer med glada åkande.

Utkörning av virke och ris

Markona markservice har fällt en del träd på mark som tillhör Gällöfsta konferensanläggning i Kungsängen. Då man inte vill ta in stor maskin för att köra ut virke och ris kommer jag och Grimm dit den 2 december och hjälper till. Mycket uppskattat av personalen på Gällöfsta, där anläggningen är Svanen-märkt.

Julmarknad i Enköping

För fjärde året kör vi på julmarknaden i Enköping, för tredje gången i samarbete med Sparbanken och Upplevelseförvaltningen. Många glada Enköpingsbor och tillresta kommer och åker med oss denna första-adventshelg.

Den mest intressanta frågan den här helgen kom från en liten kille:

-Hur sakta kan hästen gå?

Såklart vi visade!

Nytt samarbete, intressant möte 26 nov

Körkurs planeras med ny samarbetspartner, start i slutet av mars.

Tristan åker hem, 25 november

Efter moget övervägande har vi insett att Tristan inte passar i vår verksamhet. Han är en tuff häst som gillar när det händer saker, och hos oss blir det lite för tråkigt ibland.

Hans tidigare ägare och uppfödare Karin kom och hämtade honom. Han gick så snällt in i transporten och verkade väldigt glad att återse henne.  

Veckoaktivitet nr 10

Den 9 november kommer killarna för 10:e gången. Innan de åker hem bokar vi in ytterligare två gånger.

Essibella har invigning

Den 5 november öppnar en klädbutik i Heby. Essibella har ett lite annorlunda sortiment med sina 50-talsinspirerade kläder. Man satsar också på mera konventionellt mode, då med stor variation bland storlekarna.

Vi är där och kör turer i Heby under dagen.

27 oktober, kvällstur

Det som skulle blivit en tur med facklor på vagnen blev på grund av lite för mycket blåst en tur i mörkret under stjärnorna istället. Vi tog en paus vid Trollberget och drack varm choklad i skenet av stearinljus.

Gårdsmarknad på Kromsta

Kromsta Lantbod arrangerar för 5:e året sin populära höstmarknad. I gråmulet och småregningt väder väller bilarna in och parkerar på den välgrusade planen framför lösdriftsthallen. Stor kommers för alla försäljare, något lugnare för häst och kusk i år. Mycket bra stämning, och ett stort tack till familjerna på Kromsta för ett välordnat arrangemang.

Veckoaktivitet 19 oktober

Killarna kommer för en åktur igen. Inte gör det något om det regnar, vi har lika roligt ändå!

Veckoaktivitet 12 oktober

Åktur nummer 8. Vilken glädje de visar, grabbarna, över att få åka häst och vagn. Efter turen låter sig Grimm klappas också förstås.

Höstglöd i Fjärdhundraland

Fjärdhundraland ekonomisk förening arrangerar den 12 oktober för andra året i rad Höstglöd i Fjärdhundraland. Vi är i år hos Kerstin Johansson i Övre Gästre. Utställare och försäljning i ridhuset, ponnyridning i en hage bredvid, trädbeskärning visas i trädgården av Jill Rogersdotter Entreprenad och man kan åka häst och vagn med Lotta och Tristan. Lotta blir under eftermiddagen avlöst av Maja.

Veckoaktivitet

Den här söndagen den 4 oktober kommer killarna från Mo Gård Bredsand på sin 7:e av 10 planerade åkturer.

Körning vid plöjningstävling

Anders Wärn i Ljung arrangerar plöjningstävling för veterantraktorer hemma på gården i Ljung den 28 september. Vi är där och kör rundturer, och träffar en massa glada och trevliga människor.

                         Hållplats i händelsernas centrum. 

Qlerence åker hem

Vår del av Qlerence inkörning är avslutad, och matte Ida och hennes mamma kommer för att hämta hem honom och kompisen Memento. Vi kommer att sakna de två små charmtrollen, och önskar Ida lycka till på tävlingsbanorna med sitt snygga par!

Skördefest på Wik 21 september

För fjärde året är vi med och kör häst och vagn på Wik vid deras årligar skördefest. Allt går bra, många glada människor vill åka till stora äppellunden och plocka äpplen. 

                En sista puts innan vi sätter igång.

Hästarna åker till Wik

Vi får låna en hage på Wiks gård, så att hästarna finns på plats när vi kommer med vagnar och annan utrustning i morgon bitti. Både Grimm och Tristan följer med på jobb den här gången.

                           På Wik är allt förberett.

Familjetur 20 sept

Sofia har besök av mormor och morfar från Tyskland. När hon ska rida sin lektion åker övriga familjen med i vagn, så att dom får se hur duktig hon blivit på att rida.

14 sept, veckoaktivitet

"Våra" killar från Enköping kommer och får en åktur och en dos hästlukt med sig hem.

Hästival i Edsvik

Vid Edsbergs slott arrangeras en hästival. Det är många olika aktiviteter som visar upp sig, riddare, westernryttare, skogs-och brukskörningsekipage. Grimm och Lotta är där, kör folk och är med och visar upp skogsredskap. Intresset är stort från allmänheten och vi träffar många trevliga människor.

Trädgårdsdagen, 10-årsjubileum

Den 6 september är vi med och kör parkturer för tredje gången. Det blir fler och fler som vill åka för varje år, en del förbokar rentav för att vara säkra på att få en biljett.

Maja och Sälg finns på Åpromenaden och erbjuder ridturer för alla som vill prova.

Vi visar körning 31 augusti

I samband med riksmästerskapet i Working Equitation som går av stapeln på Nynäs gård visar vi lite körning. Lånar något hinder på WE-banan och kör igenom det, och berättar lite om brukskörningen som företeelse.

Bröllop i Bred

Vigseln stod i Breds kyrka på lördagen, 30 augusti.

Efter bröllopsfesten hämtar vi brudparet och skjutsar dom hem, en överraskning som brudgumen ordnat för sin brud. En magisk tur i den mörka augustinatten, med levande ljus i vagnen som smyckats med björklöv.

För att hålla värmen sitter brudparet på våra fina lammskinnsfällar, och bruden får låna en fårskinnspäls.

Liljegårdens dag 30 augusti

Vi kör vid Liljegården i Örsundsbro. Stor glädje bland både boende och besökande anhöriga. Vi har stor hjälp vid på-och avstigning av bland andra Anders Wärn, Jung, som är där med några av sina veterantraktorer.

När vi gör oss i ordning efter körningen kommer en granne till boendet fram och pratar. När han klappat Grimm säger han;

"-Det där var första gången jag klappade en häst, men den här ser så snäll ut att jag vågade!"

Veckoaktivitet

Killarna från Enköping kommer och åker sin tur med häst och vagn.

Parktur 24 augusti

Vi kör den sista ordinarie parkturen för säsongen. Den dagen sker ett av alla underbara möten som vi får vara med om. En dotter tar med sin far för att han ska få träffa en arbetshäst igen.

Möhippa

Det började som en bokning av en annorlunda bröllopskörning. Någon dag efter att vi bokat in den ringer brudgummen. Nu gäller det möhippa!

"Dom som ordnar möhippa för min blivande fru ringde mig och undrade om det finns någonstans i närheten där man kan rida. Då tänkte jag på er!"

Vi tog emot med ridhäst och vagn, så att hela sällskapet kunde följa med ut på turen. Inte kunde bruden ana att hon skulle träffa oss så snart igen!

Slåtter på Ängsö

På måndagen åker vi till Ängsö för ännu en dags körning med slåttermaskin, 18:e augusti.

En bild till finns under fliken "Uppdrag".

Veckoaktivitet 17 augusti

Idag kommer en av våra söndagskillar och åker vagn.

Parkturer 17 augusti

Efter den ordinarie bokade turen är det flera som köpt biljetter, så det blir dubbla vändor denna soliga söndag.

Barnfestival i Enköping 16 augusti

En riktigt festlig dag för alla barn med sällskap i Enköpings centrum. På torget händer en massa saker, hoppborg, brandbilar, uppträdanden mm. mm.

Vi är där och kör häst och vagn samt låter alla som vill prova att rida på en nordsvensk. Grimm drar vagnen och Sälg agerar ponny för dagen (ponnyridning).

Bröllop i Sigtuna

Den 15:e augusti har Elise bokat oss som en överraskning för sina vänner som vigs i Sigtuna.

Både vigsel och middag hålls på Sigtunastiftelsen, och åkturen blir en stund på tu man hand för brudparet där emellan.

Slåtter på Ängsö, 14 augusti

Vi kommer in på ett jobb där gammal ängsmark ska slås, och gräset sedan forslas bort. Detta främjar många arter som lever på magra marker. Länstyrelsen i Västmanland lejer ut jobbet, och det finns ganska stora ytor som lämpar sig bra att slås med häst och slåttermaskin. Runt stenar och där marken är för ojämn trimmas gräset.

Rebusrunda 10 augusti

Andra söndagen med rebusrunda. Flera besökare än förra söndagen, vi träffar både ortsbor, bekanta som har åkt med oss i andra sammanhang och nya ansikten. Många uttrycker uppskattning för vårt arrangemang och tänker komma tillbaka till Fjärdhundraland fler gånger.

Veckoaktivitet 3 augusti

Grabbarna kommer igen. Glädjen är stor över att få åka häst och vagn, och när vi travar hör vi glada utrop från våra passagerare.

Rebusrunda 3 augusti

Fjärdhundraland arrangerar rebusrunda för 3:e året. Vi har öppet för besökare och en rebus på plats. Många kommer för att lösa rebusen och hastar vidare, fyllda av tävlingsiver. Andra kommer för att klappa på hästarna, åka häst och vagn eller ta en tur på Sälgs trygga rygg.

                            Personalen för rebusrundans första dag är på plats.

Veckoaktivitet startar, 27 juli

Två rullstolsburna killar kommer för första gången till oss för att åka häst och vagn. Det ska bli en veckoaktivitet under 10 veckor i höst.

Parkturer 27 juli

Vi börjar med en ordinarie parktur. Det är lika trevligt varje gång att få berätta om våra parker och Enköpings historia, ackompanjerat av Grimms trygga hovslag.

Vi lämnar av första gänget vid Rådhustrappan, och tar emot nästa grupp. Det är en trädgårdsförening från Åland vars styrelse bokat en tur med oss i samband med besöket i Enköping för att titta på våra vackra parker.

Åktur på hemmaplan

Vår granne Judith, som sommartid bor i ett hus precis bredvid hästarnas sommarbete har bokat oss för en tur när hon har sonen med familj på besök. De bor i USA och är i Sverige under några sommarveckor. Dom kommer till oss den 23 juli, en härlig högsommardag.

Vi lyckas fresta mamma Jenny som är född i USA med en slädtur, så kanske kommer dom tillbaka för ett vinterbesök nästa gång!

Bröllopskörning i Jumkil 19 juli

Den här lördagen kör vi en lite annorlunda bröllopskörning. Vi hämtar brudparet vid deras hem, kör till kyrkan och väntar utanför under vigseln. När de nygifta kommer ut kör vi dom tillbaka till gården där de hyr ett hus, och där bröllopsfesten ska äga rum.

Idag har jag Maja som medhjälpare.

Inkörning 15 juli

Idag kommer Kölnäs Qlerence RS 630 till oss. Han ska köras in för att bli parkompis till Memento. Båda shetlandsponnyer, 4 år och hingstar, Qlerence avelsgodkänd.

Bröllopskörning 12 juli

Vi kör ett brudpar efter vigsel i Vårfrukyrkan. Fotografering sker på två broar över ån, nere vid Joar Blå.

Ett mycket trevligt brudpar, och som vanligt ett fantastiskt väder.

Lova är min medhjälpare den här dagen.

Ordinarie parktur 6 juli

Efter att ha lämnat australiensarna vid Drömparken för lunch och egna strövtåg väntade en grupp svenska passagerare. Även här mötte vi ett glatt och trevligt gäng.

Australienbesök 6 juli

Återigen hade vi glädjen att få ta ett gäng glada australiensare runt Enköpings parker med häst och vagn. Så varma, glada och genuint intresserade dom var! Frågade om allt ifrån vad den Kaukasiska vingnöten hette på latin, till vilka grödor som odlades i området. Nummer ett gick vi bet på, men nummer två fick dom svar på!

5 juli, utflykt med fika

En familj som är nyinflyttade i Fjärdhundra bokade en åktur med fika. Vi hann också prata mycket om fördelarna med att bo i trakten.

Parktur 29 juni

Idag har vi kört den första parkturen för året. Passagerare från Gävle, Sala, Västerås och olika delar av Enköpings kommun njöt av att åka i sakta mak genom parkerna, till ljudet av Grimms hovslag.

Två turer hann vi med idag.

Brudpar på besök

Nu har vinterns brudpar börjat boka bröllopskörningar. Idag, den 25 juni, hade vi ett februari-brudpar på besök för att titta på slädarna. Vi håller tummarna för en vinter med slädföre. Skulle snön svika så vill dom åka vagn.

Slåtter i Örsundsbro, 19:e och 22:a juni

En god vän gör en del uppdrag åt ett bostadsbolag. På onsdags-morgonen undrade dom om hon kunde klippa den här biten före midsommar. Här har gräsmattan växt sig lite för lång, åkgräsklippare klarade inte av jobbet, så vi fick hoppa in och hjälpa till dagen före midsommarafton. Vi klarade oss från regn, trots att det var mörkt på himlen runtomkring oss.

Fortsättning följde på söndagen, då i lite sämre väder. Nu blev det klippt framför lägenheterna.

                      Lotta och Grimm

                      Samma ena här, men från andra hållet!

Dagkonferens 13 juni

Vi hade besök av personalen på en personaldriven förskola. De hade utvärdering av sitt arbetssätt och valde att lägga dagen hos oss på Trollberget. Många positiva kommentarer fick vi under dagen.

Maten som fick stor uppskattning kom från Forsby Kvarn Kafé.

Vi avslutade med eftermiddagsfika, en promenad i stenbrottet och sedan häst och vagn hem till gården igen.

                                    Dagen börjar med kaffe, te och smörgås.

Nationaldagen

Den 6 juni var vi i Örsundsbro, Lotta, Grimm, Ellinor, Sälg och Maja.

Grimm drog vagnen med glada besökare från när och fjärran, och Sälg klappades på under hela dagen.

Samma läge men från olika vinklar. Bortom vagnen lite till höger står en tändkulemotor och puttrar. Ångbåtarna visslade då och då, SL-bussar rullade förbi på gatan bredvid vagnen. Hästarna tar en matpaus i lugn och ro......

                                   Maja och Sälg träffade många trevliga besökare.

5 juni - studenten!

Vi fick det hedersamma uppdraget att vara studentekipage till Tova som idag gick ut estet musik på Westerlundska gymnasiet.

I ett öronbedövande larm från alla olika traktor-och lastbilsekipage stod Grimm och halvsov i väntan på att Tove skulle komma och sitta upp.

Toves mamma Marie har Asplunds blomsterhandel här i stan, och hon hade bundit en fantastiskt vacker krans som Grimm hade runt halsen.

Efter några varv runt på stan vände vi "hemåt" där vänner och familj väntade för att fira sin student.

                                         Ellinor och Grimm väntar på Tova.

2 juni, tillbaka på Kungsgården

Vi fick ännu en gång förtroendet att köra de boende på Kungsgården på Gröngarn i Enköping. Många återseenden sen ifjol och minnen från den åkturen fick vi höra. Andra berättade om hästar som funnits i barndomshemmet.

Många fina möten tar vi med oss från dagen, och det gäller även den trevliga personalen.

Vi avslutade dagen med att åka upp till hamncaféet och köpa glass.

Prova-på-körning 31 maj

Petra och Johan var hos oss som en del i att dom firade sin 1-åriga bröllopsdag, och utnyttjade ett presenkort dom fått i bröllopspresent.

Under lördagen fick dom lära sig lite om att köra häst, och själva prova på körning i lite olika former. 

Smörgåslunch med hembakt och en del lokala produkter blev ett avbrott i det praktiska.

Åktur med rullstol

Vi har den 27 maj besök från Mo Gård, Bredsand. En kille som är rullstolsburen kommer för en tur med häst och vagn. Trots blåst och kyligt majväder är turen mycket uppskattad.

Brudpar på besök

Vi träffar ett av sommarens brudpar i kvällningen den 26 maj. De kommer för att bekanta sig med hästar och vagn.

EP-val

På eftermiddagen mors dag åker Lotta och Ellinor ner till Fjärdhundra. Vi tar Tristan till röstlokalen och passar också på att handla lite. 

Bussresa i Fjärdhundraland

Den 25 maj tar Lotta och Grimm emot en busslast sörmlänningar som är på hemlig resa. Vi möter dom när bussen kommer till Gästre för ett besök hos Anna och Bengt på Gästre Gästhus, och där får det som vill åka häst och vagn till H&H loppis som är nästa mål för resenärerna. Några tar en promenad i det härliga majvädret.

Ellinor är med och fotar oss.

När vi lämnar Gästre fortsätter vi till Dunderbo där det är vår-

marknad hos Dunderbo ljus och hantverk. Vi fikar i solen och tittar på vad de olika försäljarna har att erbjuda.

18 maj, eftermiddag: Familjeutflykt

När morfar fyllt 70 väljer familjen att fira honom med en utflykt med häst och vagn, med fika på Trollberget. Då det även här finns ett födelsedagsbarn kan dekorationerna från förmiddagens kalas sitta kvar.

Födelsedagskalas 18 maj

Fèlie fyller 9 år och har kalas hos oss för andra gången. Flera av gästerna är riktiga hästtjejer och uppskattar både gosandet och åkturen. Tårtan som födelsedagsbarnet själv dekorerat gör stor succé!

11 maj  Djurens dag i Fjärdhundralandm

Tillsammans med 8 andra ställen i Fjärdhundraland hade vi öppet i djurens tecken. Hos oss kunde man rida, åka häst och vagn, testa att tömköra och vinna priser i hästskokastnings-

tävlingen.

Vi hade fler besökare än vad vi förväntat oss, denna första gång vi arrangerade Djurens dag. Det kom besökare från trakten, och från ställen lite längre bort. Västerås och Skokloster var representerade bland besökarna.

Vi ser redan fram emot nästa år, och gratulerar vinnarna i hästskokastningen!

Födelsedagsutflykt 4 maj

Tuva som fyller 2 år idag kommer med sin familj och åker en tur med häst och vagn. Majsolen skiner och trots kalla vindar har vi en härlig stund i vagnen under värmande yllefiltar. Hinner se både rådjur, kalvar och en hare efter vägen.

Ridtur 4 maj

En vanlig motionstur, men värd att nämna då jag, Maja och Ellinor rider ut tillsammans på egna hästar, för första gången.

Vännen Monika kom med sin kallblodstravare Spiken och var katalysatorn som gjorde att vi tog oss ut.

                            Ellinor på Tristan före Monika på Spiken.

Kalas

Den 3 maj kommer Emma med 12 kompisar och firar sin 8-årsdag. Ett gäng glada, trevliga tjejer som uppskattar att vara med och borsta och klappa på hästarna såväl som korvgrillning och fika. Som alltid avslutas kalaset med att födelsedagsbarnet får rida en stund.

                                              Emma på Sälg

Sista april

Vi tar oss till majbrasan vid badet i Fjärdhundra. Lyssnar på Charlotte Frycklunds underbara vårtal och träffar en massa trevliga människor.

Några turer runt parkeringen blev det, vått på säten och regn oppifrån avskräckte inte barnen från att vilja åka en liten tur.

       Från vänster Ellinor på Tristan, Grimm framför vagnen och Maja på Sälg.

27 april, riskörning igen

Idag blir det två lass björkris till brasan.

26 april, först kör vi ris, sen kommer Tristan!

Grimm och Lotta kör ner till Fjärdhundra för att köra ris till brasan. Johan och Monica vill ha ris från ett par stora björkar forslat från tomten. Det blir bara ett lass idag, för Karin som åkt från Stenungsund rapporterar att hon redan är framme precis när vi lassat av det första lasset. Att hon är framme betyder att även Tristan kommit fram, så vi skyndar oss hem. 

En närmare presentation av Tristan finns under fliken "Hästar".

Annandag påsk 21 april

Två väninnor från Gnesta-trakten kommer och provar på körning under några timmar. Vackert väder och glada besökare gör att vi har en mycket trevlig dag tillsammans.

Påskafton 19 april

Nu har Forsby Kvarn Kafé öppnat för säsongen. Vi kör en tur från Fjärdhundra med 9 fikasugna passagerare.

Vårsolen skiner precis som Ibba och Staffan gör när vi kommer fram.

Kalas 12 april

Astrid fyller 5 och har sitt kalas hos oss. Mamma, pappa och lillebror är med, och även mammor till två kalasdeltagare.

Vi grillar korv och äter mamma Ericas hembakta tårta.

30 mars, åktur med vagn

Ett julklappspresentkort löses in. En familj från Uppsala tillsammans med farmor och farfar från Hälsingland kommer på utflykt. Ett härligt vårväder visar upp Simtuna från den vackraste sidan och vi har en trevlig eftermiddag med fika på Trollberget.

Planeringsmöte 6 mars

Planeringen börjar inför vår medverkan i Örsundsbro på nationaldagen. "Örsundsbro 150 år" pågår under hela året, och på själva nationaldagen händer det mycket i samhället. Håll utkik efter program! Vi skriver mera under "aktuellt/program" när det närmar sig.

Barnkalas 1 mars

Nu var det Tindra som fyllt 6 år, och bjudit in sina kompisar till kalas.

Många lovord hörde vi från deltagarna, och de berättade när de kom hem om ett roligt kalas och en häst som inte alls var läskig fast den var så stor!

Kurs i Rotbrunna

Den 22 februari åkte Lotta och Grimm till Rotbrunna häst och kursgård på kurs för Camilla Lindgren. Markarbete och longering stod på schemat. En mycket trevlig och lärorik dag som verkligen gav mersmak!

Barnkalas x 2!

Den 9:e februari hade vi två gäng här på kalas.

På förmiddagen kom Elin för att fira sin 5-årsdag tillsammans med 11 kompisar. Ett gäng glada barn som hade roligt även om vädret var lite grått.

Mamma Camilla var med, och hade tagit med tårta.

På eftermiddagen var det Josefin som hade 7-årskalas med 10 kompisar. Även här var det glada ungar som åkte vagn, fikade och letade efter trollens gömda säck.

18 januari

Månskenstur med två mammor och fyra glada barn. Ett av barnen sa när vi kom tillbaka: hit vill jag åka igen och åka släde!

Telefon 070-514 25 64 (ring e 16.00 om du ringer en vardag)

Uppdaterad 150108